Хамилтън ще бъде наказан

Световният шампион и лидер при пилотите Люис Хамилтън ще бъде наказан с 10 места на стартовата решетка за Гран при на Италия във Формула 1. Причината е, че от отбора на „Мерцедес“ са взели решение да поставят нов турбокомпресор, което ще бъде шестата смяна на ключов компонент от двигателя при разрешени пет в рамките на един сезон.

Шефовете на германския екип са избрали именно пистата „Монца“ за промяната, тъй като тя е бърза и широка и позволява по-лесни изпреварвания. Хамилтън спечели шест от последните седем състезания от сезон 2016 и има аванс от 19 точки пред съотборника си Нико Розберг след 12 старта от началото на шампионата.

Преди състезанието в Остин през окт. 2015, което ще остане в историята на Формула 1 с оспорваните си битки и антирекорда, записан от малкия брой зрители по трибуните, Розберг много точно и простичко описа трите фактора, благодарение на които Люис има предимство: той е по-бърз в квалификациите, по-постоянен в състезанията и понякога има по-добър късмет на пистата в сравнение с Нико.