Елица Янкова спечели първия български медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро

Състезателката по борба Елица Янкова спечели първия български медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро. 21-годишната дебютантка завоюва бронз в категория до 48 кг. след трудна победа над аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес със 7:6 точки.

Янкова започна отлично битката за медала и натрупа солиден аванс от 7:2 точки след първите четири минути. Българката позволи да бъде хвърлена за четири точки и така аржентинката успя да стопи изоставането си само до една точка при минута и половина до края.

На осминафиналите 21-годишната Елица обърна рускинята Милана Дадашева. Съперничката поведе с 4:0, но в крайна сметка Ели показа, че никога не се предава и стигна до аванс 5:4 още в първата част. След почивката българката спечели още четири. В последната секунда рускинята направи още две точки, но това само оформи крайния резултат 9:6 в полза на Янкова. Дадашева дори пусна кръв от носа на Ели, но това не изплаши по никакъв начин нашата представителка.

Младата боркиня от Варна, за която това беше пети мач за деня, вложи всички сили и съумя да задържи крехкия си аванс до изтичането на последната секунда.

По този начин беше спазена традицията България неизменно да печели поне по един медал в борбата на всяка една олимпиада от 1956 г. насам.

Бет БГ/ BET BG