ПРОПУСКИ НА ОБАМЕЯНГ ПРОВАЛИХА БОРУСИЯ (Д)

Бенфика се наложи над Борусия (Дортмунд) с 1:0 в първа среща от осминафиналите в Шампионската лига. Костас Митроглу донесе успеха на лисабонските „орли“ с попадение в 48-ата минута, а гостите трябва да съжаляват за огромния брой пропуснати положения пред вратата на Едерсон.

Стражът на Бенфика бе непробиваем и буквално отказа звездата на „жълто-черните“ Пиер-Емерик Обамеянг. Безсилието на нападателя от Габон достигна връхната си точка в 58-ата минута, когато не успя да реализира дузпа, стреляйки право в ръцете на Едерсон.

Бенфика имаше много лоша традиция срещу германски съперници, но днес извлече максимума от един двубой, който можеше да завърши с убедителна победа на дортмундци. За отбора на Томас Тухел това беше първа загуба от началото на кампанията в турнира и втора поред след тази от Дармщад 98 в Бундеслигата.

Старши треньорът на домакините Руи Витория нямаше как да разчита на контузения голмайстор Жонас Гонсалвеш. Неговото място в стартовия състав зае Рафа Силва, а до бившия стрелец на Брага действаше Костас Митроглу. Едуардо Салвио и Андре Карийо започнаха по двата фланга в халфовата линия.

За гостите от Дортмунд в предни позиции стартираха Пиер-Емерик Обамеянг и Марко Ройс, а на пейката остана Андре Шюрле. Тухел заложи на трима централни бранители в лицето на Сократис, Марк Бартра и капитана Марсел Шмелцер. Ерик Дурм и Лукаш Пишчек изпълняваха ролята на крайни бранители, но при всяка възможност се включваха в атаките на „жълто-черните“, а в средата на терена си партнираха Юлиан Вайгъл, Рафаел Герейро и Усман Дембеле. От групата отсъстваше контузеният Марио Гьотце.

Началото на „Луж“ бе много динамично, с постоянни атаки и към двете врати. Борусия можеше да стигне до ранен гол, но ветеранът Луизао блокира Усман Дембеле. Бенфика веднага отговори с пропуск на Салвио, който лесно преодоля Сократис, но после прати топката далеч от целта. В 8-ата минута Дембеле отне топката в средата на терена и пусна перфектен пас към Обамеянг. Габонецът обаче шутира в аут от чиста позиция.

До средата на първото полувреме гостите съумяха да овладеят средата на терена, а Бенфика разчиташе на индивидуални действия на бързите си футболисти. В 21-ата минута поредната добра атака на Борусия завърши с прострелно центриране към Дембеле, който отправи удар, но Едерсон внимаваше. Малко след това Шмелцер опита да изненада стража на гостите с далечен удар, преминал встрани от вратата.

Много активен беше Рафаел Герейро, който създаде сериозни проблеми на сънародниците си. Поредният пробив на португалеца остави Любомир Фейса на земята, но последвалият опит за центриране не стигна до негов съотборник.

След почивката стана още по-интересно. Още в 48-ата минута Бенфика излезе напред в резултата, противно на всякаква логика. Луизао скочи най-високо след центриране от корнер на Пици, топката попадна в Митроглу и той отблизо простреля Роман Бюрки. В ответната атака Борусия беше близо до изравняването, но Едерсон изби удар на Дембеле. В 51-ата минута Обамеянг повтори пропуска си от първото полувреме и отново стреля над вратата, макар че се намираше в позиция, от която бе по-лесно да отбележи. Марко Ройс също се размина с гола, спрян от поредната блестяща намеса на Едерсон.

Мачът продължи с неспирни атаки на Борусия, но или някой от футболистите в жълто-черно стреляше неточно, или Едерсон спасяваше. В 56-ата минута Фейса игра с ръка в наказателното поле и Никола Рицоли посочи бялата точка. Вместо да изкупи вината си за пропилените възможности до момента, Обамеянг сътвори нещо още по-глупаво – той шутира право в Едерсон, на когото не се наложи да плонжира, за да избие и да запази преднината на Бенфика.

Каквото и да опитваха играчите на Томас Тухел, така и не намираха начин да преодолеят вратаря на лисабонските „орли“. Сократис също се включи напред при едно статично положение, но стреля в аут. Ройс и Пишчек на свой ред пропуснаха да възстановят равенството, а Тухел се реши да смени Обамеянг с Шюрле.

В края на мача резервата Кристиан Пулишич на два пъти имаше възможност да вкара така важния изравнителен гол, но и той нямаше късмет. Загубата със сигурност усложнява задачата на Борусия за реванша, но с офанзивния си стил на игра и многото създадени положения, германците могат да обърнат нещата в своя полза на „Сигнал Идуна Парк“. Бенфика постигна добър резултат и в ответния мач ще се опита да вкара гол, който още повече да доближи тима до четвъртфиналите.

БЕНФИКА – БОРУСИЯ (Д) 1:0
1:0 К. Митроглу (48)

БЕНФИКА (4-4-2): Едерсон; Самедо, Луизао, Линдельоф, Елисеу; Салвио, Пици, Фейса, Карийо (46 – Ф. Аугусто); Р. Силва (67 – Черви), Митроглу (75 – Р. Хименес)

БОРУСИЯ Д (3-5-2): Бюрки; Сократис, Бартра, Шмелцер; Пишчек, Дембеле, Вайгъл, Герейро (82 – Кастро), Дурм; Обамеянг (62 – Шюрле), Ройс (82 – Пулишич)
bet365