Григор Димитров спечели първия си мач на клей, триумфирайки над Филип Колшрайбер

Григор Димитров спря негативната си серия от четири поражения през 2017 година и спечели първия си мач на клей, триумфирайки над Филип Колшрайбер в 1 кръг на тенис турнира от сериите „Мастърс“ в Мадрид.

Хасковлията победи със 7:6(7), 6:4 и си заслужи място в следващата фаза на надпреварата, където ще очаква победителя от мача Роберто Баутиста Агут – Иво Карлович.

Димитров не изигра страхотен мач и само на моменти загатваше за голямата си класа, но свърши перфектно най-важната си задача в сезона на клей – да спре загубите и да елиминира 33-годишния германец в Мадрид.
Григор прекрати негативната си поредица от четири загуби през 2017 година – тя започна с поражение от Джак Сок в третия кръг в Индиън Уелс (АТР1000), а след това той отстъпи на Гуидо Пея във втория кръг в Маями (АТР1000), на Томи Робредо във втория кръг в Маракеш (АТР250) и на Ян-Ленард Щруф във втория кръг в Монте Карло (АТР1000).

Първи сет

1:0 – Григор започна изключително убедително мача и спечели първото си подаване без да допусне нито една точка.

1:1 – Българинът демонстрира добър ретур срещу силния сервис на Колшрайбер, който обаче много находчиво атакуваше бекхенда му и успя да изравни резултата.

2:1 – Също както и на шоутурнира Tiebreak Tens, така и в началото на този мач Григор бе безупречен от сервис, като допусна единствено грешка от форхенд (леко в аут по правата) при иначе добре изградена комбинация.

2:2 – Колшрайбер сервираше с по-малка скорост, от което Димитров видимо се възползва и успя да направи няколко отлични бекхенд ретури (включително уинър за 40-40). В крайна сметка обаче германецът удържа подаването си и не позволи да се стигне до възможност за пробив.

2:3 – За 30-15 Григор трябваше да спечели първото разиграване над 9 удара в срещата, като го направи с чудесен бекхенд по обратния диагонал. Неточност – воле от мрежата – доведе до 40-30, а изненадваща двойна грешка осигури равенство и дюс. Невероятен ретур на Колшрайбер го изведе до първи шанс за пробив, а бекхенд далеч в аут осъществи най-лошото – първа кръв за германеца!

3:3 – Страхотен минаващ удар и нов ретур-уинър показаха, че Григор не е забравил как да прави отигравания от световна класа, а рискован „обратен форхенд“ на Колшрайбер позволи на българина да стигне до две точки за рибрейк. Нов форхенд в аут и триумфален вик от Димитров узакониха изравняването.

4:3 – Хасковлията постигна третия си ас и затвърди пробива със сервис-гейм на нула.

4:4 – Германецът не позволи нова изненада при свое подаване и само с една непредизвикана грешка отново възстанови статуквото.

5:4 – Разиграванията започнаха да стават малко по-дълги, от което се възползва Колшрайбер, но като цяло стабилният сервис на Григор го избавяше от неприятни моменти. Прекрасните подавания и четвъртият ас изведоха хасковлията на само един гейм от спечелване на сета.

5:5 – Удар с рамката на ракетата на Колшрайбер прати топката в аут и донесе на Григор възможност за пробив, но германецът отговори с великолепна комбинация за 40-40. Двойна грешка осигури на Димитров още един шанс за брейк, но поредният кик-сервис на съперника му го затрудни максимално. За съжаление, Колшрайбер се измъкна и продължи битката на високо темпо.

6:5 – Българинът без напрежение спечели подаването си и отново „хвърли топката в полето“ на опонента си.

6:6 – Само че и Колшрайбер не допусна отпускане в най-важния момент и не даде на Григор дори да си помисли за пробив, вкарвайки мача светкавично в тайбрек.

Тайбрек – Първи трепна германецът в 13-ия гейм, като нелеп опит за къса топка свърши в мрежата и Димитров – шампионът от „Tiebreak Tens“ – поведе с 2-0. Впоследствие благодарение на мощния си сервис българинът поведе с 4:1, а малко по-късно и с 6:3. Колшрайбер обаче спаси три от сет-боловете (общо пет в сета), като върна и мини-пробива. Ас на Григор му позволи да поведе със 7:6, а нов мини-брейк след бекхенд в мрежата на германеца вече направи резултата 8:7 при сервис на хасковлията. Той със седмия си ас в мача до момента приключи спора след 9:7 и 1:0.
Втори сет

1:0 – Елегантна къса топка в близост до мрежата на Григор вкара гейма в дюс, а при последвалото дълго разиграване Колшрайбер не издържа и този път дъблокият му удар не намери линията, а излезе в аут. Нова топка в аут от ракетата на германеца доведе до ранен пробив за Димитров!

2:0 – Григор направи двойна грешка, сервирайки срещу слънцето, а след това с непредизвикана грешка даде аванс от 0-30 на Колшрайбер. Само че германецът не стигна до шанс за пробив, защото хасковлията удържа с по-солидни подавания.

2:1 – 33-годишният тенисист имаше доста по-малко проблеми при следващия си сервис-гейм и все пак откри сметката си в сета, но важното за Григор бе, че продължи да има преднина с пробив.

3:1 – Подаването на Димитров му изневери на три пъти и това доведе до шанс за брейк на Колшрайбер, но както се случваше и в предишни моменти от мача, българинът подобри този си компонент и с осмия ас не допусна отпускане.

3:2 – Колшрайбер започна да играе с доста повече риск не само по отношение на дълбочината на ударите си, а и на силата на сервиса. Той направи и ас (трети за него в мача), за да намали изоставането си.
3:3 – По-агресивният стил на германеца му позволи да поеме инициативата и при подаването на Григор, който не можа да вкара в употреба първия си сервис. 33-годишният играч впечатли с ретур и се възползва от инерцията, за да изравни по пробив.

3:4 – Колшрайбер убедително затвърди брейка и за първи път във втория сет поведе в резултата.

4:4 – Григор имаше нужда най-вече първо да спечели подаването си без много хвърляне на пот, а той успя и да вкара няколко добри удара от основната линия в комбинация с бърз сервис за 40-30. Германецът продължаваше обаче да е крайно агресивен на ретур и да тормози съперника си с уинъри от форхенд, като стигна до нов шанс за пробив. Чисто статистически вторият сервис на Григор бе най-слабият му компонент във втория сет, защото той бе спечелил само 30% от точките при него, а по-често му се налагаше да го прилага. Все пак, хасковлията изравни резултата след успех в четвъртия дюс.
5:4 – Колшрайбер поведе набързо с 40-15, но след това направи двойна грешка и непредизвикана от форхенд, за да вкара гейма в дюс и да даде „жокер“ на Григор. Нов форхенд в аут от основната линия предостави на тепсия шанс за пробив на българина в ключов момент, но той не се възползва от него. Нови два поредни форхенда в аут вече буквално подариха брейка на Димитров!

6:4 – Германецът хвърли всичко от арсенала си в 10-ия гейм и ретурите му отново бяха впечатляващи, като той дори стигна до шанс за рибрейк, но Григор започна да вкарва сервиса си в най-подходящия момент. Още първият мач-бол бе материализиран и трудното препятствие в лицето на Колшрайбер бе преодоляно успешно.Нека Ви напомним, можете да спечелите още до 50% от Вашите множествени залози преди мач в bet365 с чудесния Бонус за тенис. Прочетете условията, които важат за спечелване на бонуса на страницата на bet365. Гледайте На Живо Тенис мачове от всички краища на света с Bet365 Livescore.
Вижте всички залози и прогнози за Тенис само по bet365.